Blog

Vigyázunk a természetre, vigyázunk egymásra!
2020-04-06

Bár most a legtöbben a közelmúlt és a jelen kihívásaival küzdünk, engedjétek meg azonban, hogy én ezeket félretéve nagy reményekkel tekintsek a jövőbe.

A magyar vidék és a hozzá kapcsolódó mezőgazdaság évszázadok óta ad munkát és biztonságot az egyéneknek és a családoknak is. Most sem lesz ez máshogy!

A Balaton mellett élők bebizonyították az elmúlt közel 10 évben, hogy nem egy szezonális turisztikai célpont a lakhelyük, hanem egy olyan élettér a tó körül, ahol 500 ezer ember él, alkot, dolgozik, kirándul, pihen, tervez. A szőlőmunkák során azt látjuk minden nap, hogy a szőlő és a természet nem vesz tudomást a világ problémájáról. A tavasz illata, madarak éneke, az ültetvények melletti kőrakások és madárodúk élete a szokásos ritmust követi.

Engedjétek meg, hogy ezen gondolatok fényében bízzak abban, hogy a tavaszi természethez hasonlóan hamarosan újra kinyílik minden, ami az elmúlt hetekben bezárt. Reménykedünk a kézfogásban, az ölelésben, a koccintásban, a parti nyüzsgésben és munkába vetett hitben.

Mi ez idő alatt a szőlőültetvényekben javítjuk a támrendszert, kötözzük a szőlőt, zöldtakarót vetünk a sorközökbe, boroscímkéket tervezünk,  palackozzuk a kiváló 2019-es borokat. A Bio és Vegan minősítésű boraink,  a legmagasabb minőséget célozzák meg, ezt célkitűzést időközben a munkatársaink is magukénak érzik. Ahhoz azonban, hogy a borászatban dolgozóknál megmaradjon a motiváció és a bizalom, nekem stabil jövőképen kell számukra biztosítanom. Ehhez pedig most te tudsz óriási segítségre lenni, nekem is és a borász kollégáimnak is.

A pincehelyi értékesítés és az interenetes áruház továbbra is fel van készülve a rendelésekre. Személyes tapasztalatom, hogy ha mindenki az élőhelyéhez legközelebb működő termelőktől, vagyis a régióból vásárol, akkor a jelenlegihez hasonló válságokban az exportorientált és kizárólag profitmaximalizációra berendezkedett gazdálodók kerülhetnek bajba. A régióban gazdálkodók termékei a rövid elosztási lánc miatt kevesebb tartósítószert, kisebb árufuvarozás miatti ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Az így megtermelt élelmiszer az én józan paraszti gondolkodásomból kiindulva közelebb van a táplálék kategóriához. Ez ugyanis olyan élelmiszer, ami nem csak a vágyainkat, hanem a magasabb és számunkra optimálisabb beltartalmi értékeinek köszönhetően az testünket is táplálja. A tudatos fogyasztói döntés ezt ismeri fel és ezzel segíti a régió mezőgazdaságán keresztül, a munkahelyeket és a családokat.

A Gyukli Pince csak egy a sok balatoni gazdálkodó közül, de mi itt gazdálkodunk 40 éve, és úgy tervezzük, hogy a következő 40 évben is itt fogunk. Mi azt a tudatos döntést hoztuk meg 10 éve, hogy nem használunk többet vegyszereket és állati összetevőket a gazdaságunk működtetése közben. Boraink készítése apró felelősségvállalás a környezetünk és egészségünk érdekében, melynek kóstolásakor válik egyértelművé, hogy hosszútávon az ökológiai gazdálkodás az egyetlen járható út. Ha szeretnél részt venni ebben a felelősségvállalásban, akkor mi nyitottak vagyunk.

A borok termőhelyéről, készítéséről, paramétereiről, ételajánlatairól részletes leírást a gyukli.hu/termekeink oldalon találsz.

Vigyázunk a természetre, vigyázunk egymásra!

Gyukli Krisztián