Vegán bor

A balatonfüredi Gyukli Pince kínálatában kapható borok és szőlőmagtermékek 2019-től az Európai Vegetáriánus Védjeggyel ellátva kerülnek fogalomba. Ezzel hazánk első olyan borászata lettünk, melynek minden 2018-tól előállított terméke vegán.

 

A következő sorok arról árulkodnak, hogy mit is jelent a vegán megjelölés egy borászat esetén és miért tartottuk ezt fontosnak.

 

A veganizmus az állati eredetű termékek használatának mellőzése és az ehhez kapcsolódó filozófia, ami elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát; amely megnyilvánul a táplálkozás, a szórakozás, a ruházkodás és a higiéniai termékek választásában is. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik. A veganizmus az, amikor semmilyen formáját nem támogatod az állathasználatnak, amelynek az eszményi végkifejlete az állatok "felszabadítása", azaz az állatok tárgyként kezelésének megszűnése.

 

Az Európai Vegetáriánus Védjegy egy hitelt érdemlő biztosíték a vegán életmódot követők számára egy termék tisztán növényi összetételére vonatkozóan.

A borok esetében számtalan olyan kezelőanyag vagy segédanyag használható fel, mely közvetve vagy közvetlenül tartalmaz állati eredetű anyagokat.
Ilyenek például a kazein, tojásfehérje, zselatin, birkafaggyú, halhólyag. A Gyukli Pincénél ezeket a kezelőanyagokat nem használjuk. A Vegan védjegy kiadására jogosult ellenőrző szervezet, az Öko-völgy Alapítvány kérésünkre ellenőrzésbe vonta a borászatunkat és a boraink valamint a szőlőmag termékeink esetében megállapította, hogy megfelelnek a védjegy használat kritériumainak. A jövőben tehát megtalálható lesz a Vegan logó a termékeinken.

 

 

Hogy mit várunk mi ettől a balatonfüredi pincészetünkben?

A vegán táplálkozási kultúrának tapasztalataink szerint Németországban komoly hagyományai vannak. Bár az itthoni elterjedése is csak idő kérdése, ezzel eddig nem foglalkoztunk. A tavalyi évben azonban már mi is számtalan megkeresést kaptunk telefonon, mail-ben, magánszemélyek és éttermek részéről is, hogy a boraink el vannak-e látva a "Vegan" védjeggyel. Ekkor már éreztük, hogy olyan tudatos réteget szólíthatunk meg az amúgy is vegán borainkkal, akik márkahűek és a viszontvásárlási hajlandóságuk sokkal nagyobb, mint a nem vegán társaiké. Bízunk abban, hogy azok, akik tudatosan csökkenteni szeretnék étrendjükben az állati eredetű összetevőket, vagy különféle allergiától szenvednek, táplálék tudatosan élnek, vagy olyan vallási közösségek tagjai, ahol speciális táplálkozási szabályokat követnek, a jövőben bátran nyúlnak az általunk előállított termékekhez. 

 

A "Vidék Minősége" védjegy és a "Bio" védjegy után a "Vegan" védjegy is a bizonyítéka annak, hogy továbbra is hiszünk abban, hogy a természet tiszta, ahhoz sem hozzádani, sem elvenni nem szabad semmit.

"Szenvedélyünk a természet!"