Füredgyöngye

A szőlőfajta

A Füredgyöngye egy gombás betegségeknek ellenálló, vagyis rezisztens szőlőfajta, melyet  az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben állított elő keresztezés útján 1960-ban Dr Csizmazia Darab József. Kettős hasznosítású fehér fajta, amely étkezésre csemegeszőlőnek és borkészítésre is kitűnően alkalmas.

Középméretű, lazafürtű, bogyója gömbölyű, aranysárga színű, kellemes fűszeres ízű. A bogyó héja vastag, jól szállítható, de a bogyó húsa puha, leveses, olvadékony. A kedvező tulajdonságok a keresztezésben használt Medoc Noir fajtából öröklődtek. Érése szeptember első hetére esik. Bőven terem, mely genetikai adottságát stabilan megtartja, ha az ökológiai igényeit tápanyaggal és elegendő nedvességgel biztosítjuk. Hektáronként 10-12 tonna termést adhat, és évjárattól függően 18-20 mustfokkal szedhető.
Csemegeszőlőként augusztus végén, szeptember elején már fogyasztható. Borszőlőnek szeptember közepén szüretelhető.

 

A nemesítő

Dr. Csizmazia Darab József 1918. július 15-én született Balatonfüreden. Ő vitte tovább édesapja foglalkozását, szellemiségét, és szőlőnemesítő lett. Közvetlenül a háború után, 1947-ben a Keszthelyi Mezőgazdasági Akadémián kapott mezőgazdasági diplomát.
Német nyelvismeretét Ausztriában, Németországban és Svájcban sajátította el. 1948-ban Budapesten az Ampelológiai Intézetnél kapott állást, ahol feladatul kapta a szőlőnemesítést. Később őt bízták meg a Szőlészeti Osztály keretében, a rezisztencia nemesítés feladatra.

Munkáját Egerben kezdte, ahol alapokat teremtett a szőlőnemesítéshez. Szőlő-fajtagyűjteményt (génbankot) létesített, laboratóriumot alakított ki, növényházat építtetett, munkásokat tanított be a nemesítéshez.

 

Irodalmi adatok és levelezések útján szerzett ismeretek alapján hazánkban elsőként használta fel a rezisztencia génforrásaként a franko-amerikai hibrideket, közöttük a fehérbort – a Füredgyöngyét is - adó Seyve-Villard (=Eger 2) hibridet. A koraiságot a világ legkorábban érő fajtájával a Csaba gyöngyével vitte be az utódokba.

Keresztezései átütő sikereket hoztak a koraiságban, peronoszpórával és szürkerothadással szembeni rezisztenciában. Fajtái vitálisan növekvőek, termékeny rügyűek, nagy termésbiztonságúak és fürtjeik finom ízükkel magas élvezeti értékűek.
Egész életében fiatal munkatársait támogatta és segítette munkájukban, nyelvtanulásukban. Aktívan részt vett borbírálatokon, szakmai szeretete és igényessége ösztönözte a fajtanevek helyes írására.

 

 

A fajta szerepe Balatonfüreden

 Városunk önkormányzata Dr. Csizmazia Darab József szőlőnemesítőnek 1998. augusztus 20-án „Balatonfüred Pro Urbe” kitüntetést, 2001. augusztus 20-án „Balatonfüred Díszpolgára” kitüntető címet adományozott az alábbi indoklással:

„Hosszú időn át kifejtett kiemelkedő tudományos munkájáért, mellyel hírnevet, elismerést szerzett Balatonfüred városának.”

A kitüntetett a megbecsülést következőképpen hálálta meg:

 „Az ECS.36-os számú hibridnek a keresztezési képlet szellemi feltalálójaként az 51%-os részarányát a fennálló rendelkezés szerint jogosnak és törvényesnek vélem. Az 51%-os arány alapján, a hibrid elismerésekor egy személyben vagyok jogosult fajtanevet választani. Az ECS.36-ot az újabb fajtabejelentéskor „Füredgyöngye” néven ajánlom állami elismerésben részesíteni.”

 

A betegség-ellenálló csemegeszőlőfajták termesztése egészségügyi és gazdasági szempontból is az Európai Unió országaiban fokozottabban kerül előtérbe. Figyelembe kell venni, hogy Balatonfüreden a szívgyógyászatban nagy hagyománya van a szőlőgyógymódnak. A biokultúrában termeszthető szőlőfajták egészségvédő hatása kedvezőbb. Dr. Csizmazia Darab József szerint Balatonfüred szőlő és borkultúráját a Füredgyöngye gazdagíthatja, a szőlőfajta termesztése környezet és egyúttal egészségvédelmet is jelent az ott élők számára, mely idővel Balatonfüred jelképe is lehet.

 

A fajta szerepe a Gyukli Pincében

A  balatonfüredi szívkórházban az 1880-as évek végén több szálon is kutatások indultak el a szőlőgyógymód irányába. Évtizedek munkájának az eredménye az a felismerés, hogy a műtéten átesett lábadozó betegek felépülése gyorsabb, amennyiben az egészséges étrend mellett a szőlő friss mustjának és borának 50-50%-os elegyét rendszeresen és kontrolláltan fogyasztják. Ehhez azonban szőlő csak az érési időszakban, szeptemberben állt rendelkezésre. A Füredgyöngye szőlőfajtának a megálmodásakor a nemesítő olyan fajtát hozott létre, mely kettős hasznosítású lévén mustként is és borként is finom. A szőlőbogyó héja vastag, így az betakarítás után szállítható és tárolható. Érthető tehát, hogy a rezisztens fajta fürtjei ezért egy jól szellőző helységben felakasztva hónapokig fogyaszthatóak maradnak.

 

Dr. Csizmazia Darab József személyes barátságunk alapján kérte fel Gyukli Krisztiánt, hogy segítsen a Füredgyöngye szőlőfajtának Balatonfüreden otthont találni és érvényesíteni kiváló adottságait. Hosszú évek kutatómunkája után sikerült pár tőkét felkutatni és azok vesszejét leoltani. Ezekből a tőkékből aztán újabb oltócsapot nyertünk, leoltattuk és telepítettük. 7 év után létrejött a nemesítő szándéka, a fél hektáros Füredgyöngye ültetvény.
A Füredgyöngye borok teljesen vegyszermentesen kerülnek forgalomba.

Az első tapasztalatok azt mutatják, hogy nagy szemű lédús szőlőként a hidegtálainkat teszi majd izgalmassá. A bora pedig könnyű, elegáns illatú, lágy savú üdítőital, mely tökéletesen passzol majd a Gyukli Pince kínálatába.

Köszönjük Józsi bácsi!