Bio Füredgyöngye

Bio Füredgyöngye

2019
Szőlőfajta: Füredgyöngye
Szárazsági kategória: száraz
Termőhely: Balatonfüred, Vörösmál-Dűlő
Jellemző: Reduktív, lágy savú, illatos könnyű fehérbor
Elfogyott

Dr Csizmazia Darab József, Balatonfüred szülöttje, a legnagyobb magyar szőlőnemesítő egyik rezisztens fajtája. A 2019-es évjárat az első termése a kísérleti ültetvénynek. A bor nekünk is meglepetés, ugyanis korábban soha nem készült még forgalmi tétel ebből a hánytatott sorsú 1960-ban nemesített fajtából. A hosszúkás, csüngő fürtöket teljes érettségben szüreteltük augusztusban, majd a gyors feldolgozást követően, hűtött erjesztéssel, kóracél tartályban készítettük el a bort. Fontosnak tartottuk ezáltal kiemelni a nemesítő által megfogalmazott finom illatokat a borban. A palack címkéjét Pálffy Károly, balatonfüredi festőművész barátunk álmodta meg

Leírás

Sárgás színű bor, illatai enyhén muskotályos jellegűek, a lágy savai miatt könnyű fogyasztású. A gyomorégéstől való félelem miatt, sok borbarátunk az édesebb borokat helyezi előtérbe tévesen. A maradékcukros borokban az egyensúlyos savcukor érzet miatt, rendre magasabb a sav, mint a száraz társaikban. Nekik a Füredgyöngyét ajánljuk fogyasztásra.

Ételajánlat

Salátákhoz, hideg gyümölcshöz, zöldséges előételekhez és levesekhez, friss és gomolya sajtokhoz, alkalmi csipegetős ételekhez (fingerfood) a legjobb kiegészítő.

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó Tovább - More