Bio Füredgyöngye 2023

Bio Füredgyöngye
Ár: 3 500 Ft (bruttó)
Egységár: 4 667 Ft/liter

Bio Füredgyöngye 2023

Dr Csizmazia Darab József, Balatonfüred szülöttje, a legnagyobb magyar szőlőnemesítő egyik rezisztens fajtája. A 2021-es évjárat a harmadik termése a kísérleti ültetvénynek. A bor nekünk is meglepetés, ugyanis korábban soha nem készült még forgalmi tétel ebből a hánytatott sorsú 1960-ban nemesített fajtából. A hosszúkás, csüngő fürtöket teljes érettségben szüreteltük augusztusban, majd a gyors feldolgozást követően, hűtött erjesztéssel, kóracél tartályban készítettük el a bort. Fontosnak tartottuk ezáltal kiemelni a nemesítő által megfogalmazott finom illatokat a borban.

Szőlőfajta
Füredgyöngye
Évjárat
2023
Szárazsági kategória
száraz
Termőhely
Balatonfüred, Vörösmál-Dűlő
Jellemző
Reduktív, lágy savú, illatos könnyű fehérbor A: 12,31 %, S: 7,7 gl/, C: 0,8 g/l

Leírás

Sárgás színű bor, illatai enyhén muskotályos jellegűek, a lágy savai miatt könnyű fogyasztású. A gyomorégéstől való félelem miatt, sok borbarátunk az édesebb borokat helyezi előtérbe tévesen. A maradékcukros borokban az egyensúlyos savcukor érzet miatt, rendre magasabb a sav, mint a száraz társaikban. Nekik a Füredgyöngyét ajánljuk fogyasztásra.

Ételajánlat

Salátákhoz, hideg gyümölcshöz, zöldséges előételekhez és levesekhez, friss és gomolya sajtokhoz, alkalmi csipegetős ételekhez (fingerfood) a legjobb kiegészítő.