Hírek, események

Solaris
2018-01-25

Egyre több hazai és nemzetközi sikert ér el a Solaris szőlőfajta terméséből készült bor. Mi lehet ennek az ismeretlen fajtának a titka?

A szőlőfajta születése

A Solaris egy rezisztens fehérbort adó szőlőfajta, mely 1975-ben keresztezés során született meg a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban, Freiburgban. A klasszikus szőlő-keresztezés alapelve abban áll, hogy az idegen pollenekkel beporzott szőlővirágzatból származó gének új kombinációi közül csak azok a magról nevelt egyedek kerülnek további szaporításra és keresztezésre, melyek a legjobb tulajdonságokat öröklik. A sokat kritizált géntechnikához ennek a munkafolyamatnak tehát nincs köze. Az elmúlt évtizedek fáradtságos munkájának célja nem a hobbi szőlőskertek fejlesztése , hanem inkább az amerikából behozott lisztharmatos betegsékeknek ellenálló, ezáltal kevesebb növenyvédelmet igénylő borszőlőfajták megteremtése volt.

 

1952-ben Dr Johannes Zimmermann a Riesling es a Ruländer szőlőfajták kombinációjából állította elő az FR 375-52-es számú fajtajelöltet, amit a Seyve Villard 5-276 sikeres termő hidriddel keresztezett tovább. Később utóda, Dr. Norbert Becker kapta meg geisenheimi kollégájától postai úton borítékban a GM 64-93-as számú fajtajelölt pollenjeit.  Ezekkel a pollenekkel beporozta az akkor FR 993-60-as számú, ma már Merzlingként ismert szőlőfajtát és az így kapott FR 240-75-ös számú fajtának magoncai (magról nevelt szőlőnövények) kapták 2001-ben a Solaris nevet.

A szőlő tulajdonságai

A Solaris szőlő egy, a gombás betegségekkel (szőlőperonoszpóralisztharmat, botritisz) szemben ellenálló fajta, vagyis a legtöbb termőterületen fungicid permetezés nélkül egészséges marad. Emellett legfontosabb tulajdonsága, hogy rendkívül korán, augusztus végén beérik. Dél-Tirolban tengerszint felett, 1300 méter magasságban lévő ültetvényeken is sikeresen gazdálkodnak vele. Levelei nagyok, 3 részre osztottak és sötétzöldek. Bár növekedési erélye intenzív, a zöldmunkákat valamelyest megnehezíti, hogy a sűrű lombozat nem feltétlen felfelé növekszik, vagyis a szőlő habitusa viszonylag gyenge. Fürtje laza szerkezetű, az érett sárgásbarna színű bogyói középnagyok. A rügyfakadás a virágzás és a zsendülés a standard fajták előtt egy héttel lezajlik. A Freiburgi Kutatóintézet vizsgálatait figyelembevéve megállíptható, hogy fekvésre nem érzékeny, így szeptember első harmadára mustja a legtöbb területen eléri a 20 M/M cukorfokot. Különböző évjáratok és termőterületek 33 szüreti átlagával számolva ez 13,5 tonna/hektár szőlőt eredményez 21,2-es mustfokkal, 7,3 g/l-es savtartalom mellett. Nem ritka azonban az októberi, 26 fokos mustfok sem, amiből kitűnő Solaris aszúborokat készítenek. Terméshozama átlagosan megegyezik a Müller-Thurgau (korábban Rizlingszilváni) fajtáéval.

 

A bor tulajdonságai

A Solaris bor egy telt, karakteres, alkoholban gazdag fehérbor, amely kiválóan alkalmas aszúborok készítésére. Illatában egyértelműen felfedezhető a fajtára jellemző kellemes buké. Amennyiben a szüret és a szőlő feldolgozása hidegben történik, majd a cefrét pár órára állni hagyjuk (cefreáztatásos enzimbomlás), s a must forrása kontrolláltan alacsony hőmérsékleten megy végbe, akkor a Sauvignon Blanc csalános illatai is felfedezhetőek borában. A hagyományos szőlőfeldolgozás során a Chardonnay bor illat- és zamatanyagai jelennek meg a borban. A szőlő korai érése miatt Németországban jellemző, hogy a nyár végi borfesztiválokon szőlőlémurci vagy újborként is kapható. A szőlőfajtával számos északi bortermő országban sikeresen gazdálkodnak. Belgium, Hollandia, Dánia, Svédország, Németország északi-tengeri régiói, Svájc azok az országok, ahol a szőlőfajta korai érése segíti hozzá a termelőket a megfelelő cukortartalomú szőlő szüreteléséhez.

 

Az első magyarországi tapasztalatok

A szőlőfajtát és a belőle készült bort a kutatóintézetben vizsgálva 2010-ben úgy döntöttem, hogy a magyarországi tájkísérleteket a balatonfüredi ültetvényeinken elkezdem. Mivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken lényegesen magasabb az éves hőösszeg ezen országokénál, kíváncsi voltam, hogyan viselkedik a fajta a Balaton partján. A Freiburgi Kutatóintézet, Nébih Szőlőtermesztési Igazgatóság, az MVH és a hegybíró engedélyeit beszerezve egy negyed hektáros ültetvényt hoztam létre. A telepítés 6 év távlatában jó döntésnek bizonyul, hiszen a fajta érésdinamikája kiválóan adoptálódik a balatonfüredi klimatikus viszonyokhoz. Az augusztus végi 20-22 M/M cukorfokok mellett a must összes savtartalma rendre 7-8 g/l, ami a borban sem csökken le lényegesen. A 2014-es hideg évjáratban a szűztermés egy 14,5% alkoholtartalmú félszáraz borral ajándékozot meg úgy, hogy a telepítés éve óta nem történt vegyszeres kezelés az ültetvényben.

 


A telepítést követően nem járt traktor a sorok közt, nem alkalmaztam növényvédelmi, kénes vagy rezes kezelést, nem használtam talajjavító készítményeket, sem lombtrágyát. A titok a szőlőfajta jó ellenállóképességében, a megfelelő talaj-és alanyfajta megválasztásában, a sorok közti zöldtakaró menedzsmentben, valamint a feszes és szakmai alapokra épülő zöldmunkában rejlik. Hasonlóképpen jártam el a bor készítése közben. A pinceműveletek során sem alkalmaztam segéd vagy mellékanyagokat. Nem derítettem és nem szűrtem a bort. Az egyetlen beavatkozás, a minimális szabad kénszint (40mg/l) beállítása volt a palackozás előtt.

Az első termés bora már a szüret évében elhozta a Dél-Tirolban megrendezett rezisztens fajtákból készülő borok versenyének nagydíját. (PIWI Wine Award) Ez követően pedig számos Nagy Arany kitüntetést és Champion díjat hozott Balatonfüred városának. Ezek a sikerek apró visszajelzések számomra, hogy a szőlőfajta jól érzi magát a borvidéken. A 2016-os Solaris telepítés további játszótere lesz a száraz, könnyű illatos, valamint a töppedt szemekből válogatott aszú jellegű desszertborok elkészítésének.

 

 

A rezisztens fajtákban rejlő potenciál

A Freiburgi Tartományi Szőlészeti Kutatóintézet szőlőnemesítési állomásán eltöltött 10 év kutatómunkája során jöttem rá arra, hogy a természet tiszta, ezért mind a szőlőben, mind pedig a pincében kemikáliák nélkül kell asszisztálnom annak folyamataihoz. A Balatonfüred-Csopaki borvidék adottságainak és a gombarezisztens szőlőfajtában rejlő potenciálnak páratlan kombinációja segíti a munkámat és a kollégáim mukáját a jövőben. A sikeren felbuzdulva újabb rezifajták telepítését végeztük el és tervezzük a jövőben. A borvidékünkön aktív Rizling Generáció Egyesület fiatal borászai is egyre inkább kacsintgatnak a vegyszermentes szőlőtermesztés felé. Az ellenálló magyar fajták, az alternatív növényvédelmi praktikák, a modern termesztéstehnológiai tippek, a bio termékek iránti folyamatos kereslet, valamint a természetünk és az egészségünk védelme egyre nagyobb szerepet játszik a hétköznapi munkánk során. A hosszú távon is fenntartható gazdálkodást csak szakmailag megalapozott döntésekkel lehet biztosítani. Bízom benne, hogy a Solarishoz hasonló tulajdonságú magyar előállítású gombarezisztens szőlőfajták telepítése és az ökológiai szemlélet egyre több kollégám érdeklődését kelti fel..

 

A Solaris szőlőfajta a Freiburgi Kutatóintézet szellei terméke, amely fajtaoltalom alatt áll, így minden eladott szőlőoltvány után liszensz díj illeti meg a szellemi termék tulajdonosát. A Kutatóintézet engedélye nélküli szőlőtelepítés, az oltócsapok és a vesszők cseréje jogi következményeket vonz maga után. Éppen ezért bátorítok mindenkit az oltványok hivatalos úton való beszerzésére. A fajta egyre nagyobb ütemben terjed a hazai borvidékeken, ezért a közeljövőben várható, hogy egy magyar szaporítónál is fellelhető lesz a Solaris oltvány. Mindaddig azonban az alábbi osztrák és német beszerzési lehetőségeket ajánlom figyelmükbe. Ezek az oltványok postai úton, első osztályú minőségben érkeznek, az eredés a tapasztalat szerint közel 100%-os.

A Solaris szőlőfajta beszerzési lehetőségei jelenleg a következők:

Németország:
Huber Reben GmbH
Blumenstr. 13, 77876 Kappelrodeck
info@huber-reben.de
Vezetékes szám: 004978428593
Mobil: Daniel Huber: 00491713659406

Ausztria:
G&H Scheiblhofer Reben GmbH, Halbturnerstraße 29, 7163 Andau
https://www.scheiblhofer-reben.at
Karin Scheiblhofer: 004321762107

Az interneten keresve számtalan németországi szaporító készít Solaris oltványt, én azért ajánlom őket, mert az elmúlt 10 évben velük alakult ki jó tapasztalatom.

A fajtával kapcsolatos tapasztalataimmal szívesen állok a rendelkezésére!

 Gyukli Krisztián
2016 április