Blog

3 percnyi gondolatok a 2020-as évről...
2020-12-31

Sokan azt gondolhatják, hogy most pár sorban leírom milyen nehéz dolgunk volt a járványhelyzet első, majd második hullámában.

Mások talán azt gondolják, hogy minek panaszkodik egy balatoni borász mikor olyan dömpinget mint idén, még nem élt meg ez a tó. Egyik gondolatot sem szeretném tudatosan erősíteni. Írom, ami bennem van.

Év elején a Rizling Generációs borásztársaimmal kóstolgatva az újborokat megállapítottuk, hogy egy olyan évvel, mint a 2019-es, a következő 10 évben kiegyeznénk. A borok tartalmasak, tiszta illatúak, egyensúlyosak, néhol kiemelkedő minőségűek. Jó érzés látni, megtapasztalni, részese lenni ennek a közös borvidéki sikernek.

Aztán jött a március, amikor mi minden évben utolsóként nekiálltunk a metszésnek. A téli hidegben, amikor a szőlő gyökércsúcsai inaktívabbak a hideg talajban, a tőke a saját vesszeiből veszi vissza a tápanyagokat. Ha ezt idejekorán levágjuk, gyengébb állapotban kezdi el a szőlő a vegetációs periódust. Az idő kegyes volt márciusban, bennünk azonban egyre több kérdés merült fel a közelgő vírushelyzet miatt. A tavaszi szabályozások ellenére tudtuk folytatni a munkát mind a pincében, mind pedig a szőlőben. Az áprilisi meditáció az ültetvények sorai közt feledtették velünk a világban kialakuló bizonytalanságot. Májusra a munkatársakkal összedugtuk a fejünket a jövőkép kialakítása miatt, de a pániknak jele sem volt. A forgalom nélküli hetek ellenére terveztük a címkéket, palackoztuk a borokat, készültünk a vásárlókra. Pünkösdkor aztán elindult az élet újra. Az első fröccsterasz sikerén felbuzdulva kitaláltuk, hogy az augusztusi borhetekig minden szombaton kinyitjuk a borászat kapuit az érdeklődők előtt. Így nem csak a rendes nyitvatartás alatt, hanem hétvégén is fogadtuk a vendégeket. Óriási sikerrel! Csak jöttek és jöttek hozzánk, a családok, barátok, kutyások, legénybúcsúk, munkahelyi csapatok.

Az idei balatonfüred városi borversenyen éremtáblázatát tekintve a Gyukli Pince végzett a második helyen, továbbá Balatonfüred Város Bora 2020-ban a mi Balatonbor Olaszrizlingünk lett. Bár ezekre a címekre figyelünk és jól esnek, alapvetően a személyes kapcsolatok során szerzett építő kritikák lesznek mindig is azok, amik a jó irányba terelik a figyelmünket a boraink kapcsán. Idén már 3 betegségnek ellenálló fajtából készülő bort is tudtunk mutatni a hozzánk érkezőknek. A Solaris mellett a Füredgyöngye és a Hibernal is erősítette a kínálatunkat.

 

Nagyon sok rendezvényünk elmaradt, a gasztronómiai szektor is változóan teljesített. A balatonfüredi borhetek rendezvényt az önkormányzat vállalta, így idén is örömet tudtunk okozni a borainkkal a hozzánk látogató vendégnek. Bár feljelentették Cecíliánál a rendezvényt, a polgármester Úr határozott kérésének eleget téve, példaértékű rend, tisztaság, biztonsági felkészültség fogadta az ideérkezőket. Hiába mondja bárki, hogy a strandokon, éttermekben tömegnyomor volt, az a vállalkozó felelőssége. A borhetek pedig az önkormányzat felelőssége, ezzel mi borászok tisztában voltunk és próbáltunk a lehetőségeinkhez mérten mindent megtenni a biztonságért.

A nyári hajtást követően összeszokott személyzettel, szüreti tervvel, a gépeket karbantartva indultunk neki a 2020-as szőlő betakarításnak. Évről-évre egyre biztonságosabbak ennek köszönhetően a szüreti munkáink. Éppen időben, megfelelő számú személyzettel, megbízható gépparkkal tudunk végre tervezni, ez nagyban segíti a munkát és a megcélzott minőség elérését. Hibák és megoldandó feladatok mindig csúsznak be, de jó idegállapotban ezekre könnyebben tudunk azonnal reagálni. A szeptemberi hónapban sajnálattal vettük észre, hogy a Füredgyöngye szőlő 100%-át, a Muscaris új telepítés 100%-át, a Solaris ültetvény termésének 40%-át lopták el. Igazságügyi szakértő, vadásztársaság, rendőrség bevonásával helyszíni szemlét tartottunk, a vadkárt kizártuk. A szakértők véleménye alapján szervezett bűnözésről van szó, nem egyedi eset, csak a mozgásérzékelő kamerarendszer lehet erre megoldás.

Azért fájó ez, mert évtizedek alatt kialakuló filozófia szerint telepítjük az új innovatív fajtákat, a vegyszerek elhagyása rengeteg kézimunkát igényel az ültetvényben, a ráfordított időnek és pénznek szinte már eszmei értéke van. Sújt bennünket a jégkár, a szőlőbetegség, a kártevők, a terméskiesés, a fagykár, a piacok ingadozása a járványügyi helyzet miatt, stb... és akkor még el is lopják a szőlőt. Egy ilyen kis üzemméretű családi gazdaságnál ez sokkal komolyabb kárt okoz, mint pár ezer kg szőlő elképzelt Ft ára. Amikor megláttuk a fürt nélküli ültetvényeket, kibírtunk pár napot nevetés nélkül. Sem a Füredgyöngye, sem pedig a Muscaris borunkkal nem tudunk 2021-ben büszkélkedni.

A tavalyihoz hasonlóan az idei évben is sikerült két kisebb területet megvásárolni a kiemelkedő minőséget adó Berekszél-Dűlőben, melyet a szüret után kivágtunk és éppen előkészítünk az új rezisztens fajták telepítésére. Ha sikerül, itt növeljük a Hibernal szőlőterületeink nagyságát, valamint az érlelhető, nagytestű vörösbort adó Cabernet Cortis kísérleti telepítései is itt indulnak tavasszal. Év közben a borászatunk körül is folytattuk a szépítkezést. Korszerűsítettük és leszigeteltük a feldolgozóüzemet, áramhálózatot bővítettünk, kipucoltuk a zöldterületeket, utcatáblát helyeztünk ki, korszerűsítettük az erjedő must hűtőrendszerét, vásárlóbaráttá alakítottuk a vinotékát, készáruraktárt hoztunk létre és decemberre hivatalosan is naplopók lettünk. Hosszas előkészítés, tervezés, szerelés után üzembe helyeztük a háztartási kiserőművünket. Mostantól a nap energiája is segíti a borászat mindennapi munkáit. Jó érzés, hogy a vegyszermentes szőlőültetvények és az adalékanyagmentes borok előállítása és kiszállítása a nap energiájával valósulhat meg. A balatonfüredi családi gazdaságunk ökológiai lábnyoma egyre kisebb.

Mint minden évben most is összejöttünk és a szakmai csapatunkkal végigkóstoltunk minden friss tételt. Így az év vége felé megállapíthatjuk, hogy az elmúlt 10 év tudatos építkezése kezdi éreztetni a hatását. A szőlőfajták természetközeli művelése, a borstílusok fogyasztói igényekhez igazítása, a borkészítés szakmai és környezetvédelmi alapokra való helyezése, az üzemmérethez igazított értékesítési csatornák megtalálása évről-évre érezteti a hatását. A boraink illat- és ízvilága, beltartalma, eltarthatósága összességében a legmagasabb minőséget célozzák meg. Egyre kevésbé vagyunk kitéve az időjárás és az éghajlat kihívásainak.

Az idei év rákényszerített bennünket arra, hogy felismerjük mik az igazán fontos dolgok az életben. Az egész éves Balaton ötlete, a vegyszermentes szőlőművelés, a természet válaszainak figyelembe vétele, a személyes vevőkapcsolatok, a magas minőség szem előtt tartása, a regionális üzleti kapcsolatok, a helyi értékekre való építkezés mind mind olyan elemei a balatonfüredi hétköznapjainknak, melyekre jövőképet lehet építeni. A Gyukli Pincénél mi ezen gondolatok mentén folytatjuk tovább a külső és a belső építkezést.

"Szenvedélyünk a természet"

Gyukli Krisztián
2020 december